The dress I made from scratch + tutorialMijn dagelijkse portie pinterest is met voorsprong één van mijn favoriete zen-momenten. Op de trein tussen Gent en Brugge scroll ik dagelijks doorheen de nieuwe pins en doe er inspiratie op voor mijn eigen naaisels. Bij de jurk in deze post was het niet anders ...


Ik stootte er op een jurk waar er met de combinatie van eenvoudige kleurstroken een sublieme geheel gemaakt werd. Ik besloot er m'n eigen versie van te maken en ging online stofjes shoppen bij één van m'n favoriete webshops petitecouture. Ik vond in de cotton couture collectie vier mooie kleurtjes die ongelofelijk mooi leken te matchen.

 


Het naaiproces was er wel eentje van lange adem, want ik maakte deze jurk letterlijk 'from scratch'. Ik knipte lange stroken stof in verschillende breedtes, reconstrueerde een nieuwe strokenstof en knipte er de delen van m'n jurk uit. Geen patroon dit keer, maar pure inspiratie van het moment.
(Voor wie zelf z'n eigen versie van deze strokenjurk wil maken maar niet goed weet hoe te starten, maakte ik onderaan deze post een korte tutorial.)

 
Voor het rokdeel van de jurk dit keer geen rimpelrok maar een simpel alternatief. Op goed gevoel, en natuurlijk wat gereken, maakte ik langs beide kanten zowel voor- als  achteraan twee plooitjes. Resultaat: dezelfde meisjes-achtige A-lijn, maar net dat tikkeltje meer verfijnd. 

 


Een snel klaar jurkje was het niet, maar toch ben ik er heel blij mee. Ik weet nu al dat deze jurk een knaller wordt deze herfst en winter. De kleurtjes mogen dan misschien niet zo evident herfst of winter roepen, maar in combinatie met bordeau kniekousjes, idem cardigan en stoere botten komt dat ook helemaal goed.


 Tot slot bestook ik jullie graag nog met een overdaad aan foto's. Oona maakt het mij ook niet gemakkelijk: ze bruist dezer dagen van fantasie en was vandaag dan ook achtereenvolgens verschillende 'persoonlijkheden'. Van Nafi Thiam in spé, tot kunstenares en zelfs ook 'coyboy' (lees: cowboy) met bijpassende hoed (lees: bloempot). De uitspraak 'Mama, m'n haar is vandaag weer zo Stromae' was voor mij de kers op de taart. Ze blijft me verbazen, dat kleine spook!

 


 

 

 


Stofjes: cotton couture - petitecouture

Patroon: eigen ontwerp   (bovenstuk: Lotta, compagnie M)

Kniekousen: kousen en karton- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


* Tutorial*


1) Kies een aantal stofjes die mooi bij elkaar combineren.


2) Kies een patroondeel en deel dit op in kleurstroken volgens de breedte die je voor elke kleur wil. Aan de hand hiervan bepaal je de breedte van je stroken, die je vervolgens over de hele stofbreedte van de gekozen kleur uitknipt.
3) Voor de gehele jurk heb je dan een aantal lange stroken in verschillende kleuren en breedtes geknipt. Bij mij waren er 8 stroken in 4 verschillende kleuren.

Belangrijk: vergeet niet bij elke strook één centimeter naadwaarde bovenaan, en eentje onderaan toe te voegen.
4) Naai de stroken van het bovenstuk in de juiste volgorde aan elkaar en doe hetzelfde voor het rokdeel. Resultaat: een nieuw stuk stof gemaakt uit verschillende kleurstroken.
Voorzijde
Achterzijde

 

5) Leg het patroon van je bovenstuk op je zelfgemaakte stuk stof en knip het uit zoals je anders je patroondelen uit zou knippen. Bij het rokdeel knip je de gewenste breedte uit de stof.
6) Naai je jurk in elkaar zoals je dat gewoonlijk doet en  ... genieten maar !
 

Reacties

 1. Prachtig!!!!
  En je mooie meid maakt hem nog mooier! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Stromae zou ik haar haar nu niet noemen, meisjesachtig mooi als het is met haar staartjes en strikjes. Je kleurencombinatie is er eentje die ik niet snel zelf zou maken, maar hij is er zò boenk op dat ik begin te twijfelen aan mijn combinatietalent ;) Knallend en toch winters, helemaal mijn ding. En het feit dat het roze optisch doorloopt in de rok vind ik ook een geweldige vondst. Het is een wauwkleedje, dit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die kleuren doen haar helemaal stralen ♥ ♥ ♥

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een heel werk maar het resultaat mag er zijn ! Prachtige jurk. Hahaha : "Mijn haar is vandaag zo Stromae", haar manier om te zeggen : "zo mooi gestroomlijnd" ?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Supermooi ! En heel wat werk ongetwijfeld , snel vergeten bij het zien van zo'n eindresultaat , ze straalt !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ja, het web staat vol met leuke dingen en ideetjes!!!!
  knap bedacht!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wauw, wat een werkje! maar het resultaat mag er echt wel zijn... zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. genieten maar,
  een geweldig einde van zo'n leuke post met zo'n leuk kleedje!!
  zus 3

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh, Leen, wat een pareltje. Het zoveelste op een rij. ;)
  Merciekes voor de tutorial. Zullen we hier zeker eens gebruiken wanneer de lopende projectjes afgewerkt zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Geweldig!!! Wat een prachtig resultaat!!

  En haar "hoedje" maakt het af :D Zalige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig! En die uitspraken :-) Geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Weer zo schoon!! Ik volg je graag op Pinterest... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat spruitje van jou is toch echt zo'n mooi kind hè. Ik krijg heimwee naar de mijn oudste toen ze nog zo klein was, ze lijkt er echt op. Prachtjurk, en in die kleuren op haar vel: I love it!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts