Over geboortekaartjes, vogeltjes en 'kindjeskak'


Kindjeskak, wie niet uit Vlaanderen afkomstig is fronst nu waarschijnlijk bedenkelijk zijn wenkbrauwen. Niet meteen het meest smakelijke onderwerp hoor ik u al denken. Fout! Het maken van kindjeskak, ofte doopsuikertjes; het is één van de dingen waar ik al van in het begin van mijn zwangerschap naar uit keek. Net zoals bij Oona wou ik zelf aan de slag gaan, want het hele maakproces voelde toen aan als het smeden van een band met het kindje in de buik, nog voor het geboren was. Zo'n heerlijk gevoel! 


Hoewel ik mezelf als behoorlijk creatief durf te beschrijven, durfde ik het niet aan om zelf een kaartje te gaan ontwerpen. Ergens in april begon ik dus het wereldwijde web af te schuimen op zoek naar hét kaartje. In die zoektocht kwam ik per toeval terecht op de website van 'de kaartjesfee' en viel er als een blok voor de enerzijds eigentijdse en anderzijds ook retro kaartjes. Mijn oog viel er meteen op het allerschattigste kaartje met een klein meisje en een vogelkooitje en na een kleine aanpassing van de kleuren van het kaartje was de kogel door de kerk.Het kaartje werd meteen de basis voor de verdere uitwerking van de suikertjes. Het duurde even voor ik wist wat ik ging maken, maar uiteindelijk besloot ik het vogeltje uit het kaartje als centrale uitgangspunt te nemen en op basis hiervan drie verschillende soorten doopsuiker uit te werken.


Om het vogeltje in een deel van de suikertjes te laten terugkeren, wou ik gebruik maken van een stempel. Mijn zoektocht leverde heel veel vogel-stempels op maar geen één ervan voldeed aan de verwachtingen. De één was te groot, de ander dan weer te klein of het vogeltje was net iets te 'humoristisch' terwijl ik eigenlijk het liefst iets heel eenvoudigs wou. Ik deed dus wat ik dacht nooit eerder te gaan doen: ik maakte zelf mijn stempel.
De werkwijze hiervoor vond ik op de blog van Elisanne en het materiaal (lees: een ets-set en stempelrubber)  kocht ik in de banier. Ik begon met een klein hartje maar het snijden van de stempel viel uiteindelijk heel goed mee en ik was super blij met het resultaat. Zo blij dat ik ook nog een naamstempel maakte.


Het materiaal voor de verschillende soorten doopsuiker vond ik her en der online. Het grootste deel kocht ik echter bij De Kaartjesfee en Studio Blanche.

Voor de eerste soort suikertjes haalde ik de mosterd en de doosjes bij Studio Blanche. Toen ik op aanraden van een collega een kijkje ging nemen op hun site, viel mijn oog meteen op hun leuke suikerdoosjes met diertjes. Ideaal om mijn vogeltjes een centrale rol te laten spelen. Het vinden van de geschikte plastic vogeltjes was echter niet evident. Had ik dino's gekozen, dan vond ik in een vingerknip duizenden plastic beestjes. Vogeltjes zijn echter niet zo populair. Ik vond ze uiteindelijk op bol.com: simpele witte plastic vogeltjes voor bruidstaarten.


De werkwijze was vrij simpel: de witte vogeltjes werden behandeld met een primer en daarna werden lagen mint-kleurige verf aangebracht. De kleuren waren meteen een verwijzing naar het kaartje: kraft en mint. Met een simpel zwart elastiekje werden ze tenslotte aan de doosjes gebonden. Ik was helemaal weg van de doosjes trouwens: simpel maar toch met een extra knipoog door het leuke houten stokje. Een absolute winner voor mij.De tweede soort suikertjes werden bewust iets simpeler gehouden. Ik kocht melkzakjes en bevestigde er een leuk kraftlabel aan met zowel de naam als de vogelstempel erop. Het leuke aan melkzakjes is dat ze doorschijnend zijn: ideaal om mensen in één oogopslag een glimp van de kleurtjes van mijn 'kinderkakjes' mee te geven.Voor de derde soort 'zakjes' ging ik shoppen op pinterest. Ik wou immers ook zelf iets naaien maar wou ook iets dat binnen mijn vogelthema paste. Ik vond er uiteindelijk een superidee: 'vogelkooitjes in stof' en ging ermee aan de slag. 100 procent geslaagd vind ik ze niet: hoewel ik een ideaal stofje vond bij 'Wild van Stof', heb je namelijk wel heel wat fantasie nodig om er vogelkooitjes in te zien. Maar hé, de zakjes op zich vind ik wel heel leuk. Meer nog ... ze vallen bij mijn bezoekers ook heel erg in de smaak en werden tot nu toe het meest van al gekozen.


Grote merci ook aan opa, die een heuse boom maakte om de zakjes in te hangen!Voor de kindjes maakte ik tot slot eenvoudige snoepzakjes en vulde deze met pastelkleurige suikerhartjes.


 

Voila, dit waren mijn suikertjes. Heel veel plezier had ik  bij het maken ervan en ik was en ben nog steeds heel tevreden met het resultaat. Benieuwd wat jullie ervan vinden ...

Reacties

 1. Ik vind de zakjes net heel geslaagd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je. De reacties van mijn bezoekers horende , ben je zeker niet de enige ik ben waarschijnlijk net iets te kritisch voor mezelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig! Met zoveel oog voor detail!! Heel leuk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kinderkakjes, bah zeg, daar hoorde ik nog nooit van. Een totaal onderbelichtende naam voor deze geweldige snoepjesboomcollectie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kende dat woord ook nog niet, bij ons heet dat gewoon suikerboontjes :-) Je maakte er een prachtig geheel van, dat moet nogal wat werk geweest zijn...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zooo mooi vind ik dit! Kan ik wat van opsteken voor mijn eigen suikertjes! :)

  Hoe deed je de ‘zijtagjes’ van jouw stofzakjes, is dit ook gestempeld?
  De ronde naamstempel Tille die je maakte, is dit ook met zo’n stempelrubber van Banier dan? Hoe krijg je dat zo mooi egaal?

  Alvast dikke merci!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De tags maakte ik door het zllerdikste biais lint in stukjes te knippen en de randen naar binnen te plooien voordat ik ze met de zakjes meenaaide. Zo moest ik niet gaan overnaaien. Ik had ze vooraf al bestempeld dus het is wel wat mikken zodat de naam recht zit en ver genoeg van de rand.

  Voor de naamstempel gebruikte ik inderdaad de ronde stempels van de banier. Ik kerfde de naam uit en op die manier was er eigenlijk weinig weg van de stempel.
  Voor de vogelstempel werkte ik andersom. Daar kerfde ik alles rond de vogel weg en dan moet je inderdaad zorgen dat je voldoende weg doet.

  Mail me gerust maar als je nog extra vragen hebt! ([email protected])

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts