Over vreemdgaan en moto-binnenbanden

Dit weekend ging ik opnieuw vreemd. Ik had het er al eens eerder over, mijn idee om in ons sociaal project een creatief atelier rond upcycling te starten met een groep tieners.

Meneer chou is als acteur wel heel creatief maar is niet meteen van het handige type en dus moest ik hem bijgevolg nog met wat "tastbaar" bewijs overtuigen van de haalbaarheid en het potentieel van mijn crea-babytje.  Een regenachtige middag vol dondervlagen was het ideale moment om de koe bij de horens te vatten. En het resultaat mocht er, volgens mij én volgens meneer chou die me spontaan een kus gaf, alvast wezen. Benieuwd wat jullie ervan vinden


Eergisteren had ik meneer chou na veel zagen, want dat moeten wij vrouwen van tijd tot tijd toch eens doen, kunnen overtuigen om bij de mecano in de straat wat afgedankte binnenbanden te halen. Die banden kregen we na wat aandringen mee, weliswaar voor een kleine vergoeding. Ze werden meteen voor een nachtje te week gelegd want het Ouagalese stof had duidelijk zijn sporen nagelaten.De volgende morgen ging ik meteen aan de slag: schrobben, schrobben en nog eens schrobben. Zo goed zelfs dat ik een deel van het vel op mijn vingers mee wegschrobde (aiaiai). Even later een ongewoon zicht aan mijn waslijn.

Het eerste ideetje dat ik wilde uitwerken, was heel eenvoudig en was geïnspireerd op een aantal oorringen dat ik eerder deze week op pinterest zag. Het nodig materiaal: koperdraad (stevig maar niet te dik), oorhangertjes, pareltjes, wat binnenband en tangen en naalden om het geheel in elkaar te steken.Het maak-proces is eigenlijk helemaal niet ingewikkeld. Op 10 minuten hebt u uw eigen versie gemaakt. Uit wat binnenband snijdt je eerst allemaal vierkante stukjes, volgens de grootte die je zelf wenst. Ik heb ze met de vrije hand geknipt, het een al wat groter dan het andere, voor een speels effect. Met een naald boor je vervolgens een gaatje in het midden van het rubber. Ondertussen plooi je aan de onderkant van je ijzerdraadje (op de gewenste lengte geknipt) een lusje en daarboven steek je een pareltje. Nu rijg je de rubberstukjes op je koperdraadje (zoveel als je ze zelf wilt, ik deed er 7). Daarna plooi je het koperdraadje vast rond het oorhangertje. En klaar is kees!Binnenkort gaan we met de tieners aan de slag. Hopelijk vinden zij het ook leuk om met wegwerpmateriaal nieuwe dingen te maken! Op termijn hopen wij samen met de tieners, de upcycling-projectjes te verkopen in toeristische plaatsen. Een deel van de opbrengst gaat dan rechtstreeks naar de tieners (het andere deel is om de werking van het atelier te garanderen) waardoor zij in hun toekomst kunnen investeren.
In september breng ik alvast een eerste lading afgewerkte productjes mee naar België.

Wie graag wat meer informatie zou willen over ons project, stuur me gerust een mailtje ([email protected]).

Oh ja, petite bout de chou, die 'knutselde' lustig mee. Het crea-bloed, dat kruipt waar het niet gaan kan!
Reacties

 1. schitterend!!! Mag ik ook al een bestelling plaatsen voor in september? Misschien is dit ook leuk voor een ring (kben meer een ringenmadam he)
  P.S. Petite bou de chou heeft een heel mooi kleedje aan :) :) :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, ja hé! En ze draagt het graag want ze kwam er gisterenmorgen zelf mee af :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het model staat er ook mooi mee.
  Het crea.bloed kruipt inderdaad waar het niet lopen kan.
  Hebben we dat al niet eerder mee gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha tof idee! Ik ben qua recycleren nog enkel in de textiel-afdeling bezig... maar er kan inderdaad nog zoveel meer !!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts