Er was eens een droom ...

 
Zeven jaar geleden trok ik voor een jaar naar Burkina Faso om er als coöperant met straatkinderen te werken. Dat dat jaar mijn leven zo ingrijpend zou veranderen, daar had ik toen nog geen idee van. Ik leerde er Innocent (m'n man) kennen en vond in hem iemand die dezelfde droom als ik deelde. Nu, zeven jaar later, heeft het socio-culturele project waar we toen van droomden goed vorm gekregen en vond ik de tijd rijp om jullie er wat meer over te vertellen.
 
 
 
Dat we ambitieuze dromers waren, dat geloven jullie zeker en vast als jullie de bovenstaande foto's zien. Eind 2010 deden we een sprong in een spannend en diep onbekende: we kochten een stuk braakliggend stuk terrein om ons project op uit te bouwen. Een project waar we het fenomeen 'straatkinderen' vanuit een andere hoek wilden benaderen.
 
Zowel Innocent als ikzelf werkten als maatschappelijk werkers bij straatkinderen en kinderen in moeilijkheden. Tot onze grote spijt kwamen we heel vaak tot de constatatie dat kinderen die de straat kenden, heel moeilijk terug in de gewone maatschappij konden functioneren en dat het bestaan van centra voor straatkinderen het fenomeen op een vreemde manier in stand hield. 
Daarnaast zagen we dat kinderen vaak 'straatkind' werden doordat hun ouders weinig opvoedkundige bagage hadden en uit onmacht hun kinderen de straat op jaagden bij, voor ons, makkelijk te verhelpen problemen zoals stotteren, pubergedrag, ... .
 
Innocent en ikzelf vonden het daarom belangrijk om een project op te richten waar we, op allerlei vlakken, families is hun geheel gingen ondersteunen in de hoop zo in de toekomst een aantal onnodige straatkinderen te vermijden.
 

 
 
In 2012 gingen we, na een aantal bouwwerken, van start met ons project dat we Centre d'Intervention Familiale Naag Taaba' noemden. Naag Taaba betekent 'de handen in elkaar slaan' in het lokale Mooré en dat was precies wat we wilden doen. Samen ons project uitwerken met de mensen van Dayoubsi, een dorp op zo'n 15 km van de hoofdstad van Ouagadougou.
 
 
 
Onze werking is sinds dat moment altijd al heel divers geweest. Sensibilisering, theater, spelmomenten, artisanale ateliers, sociale kledingverkoop, ... het is een greep uit wat wij de afgelopen jaren deden.
 
 
 
Het project 'jouer pour apprendre': via spelactiviteiten leren kinderen die niet naar school kunnen op een speelse manier meer over maatschappelijk belangrijke thema's.


 
Ceramiek-initiatie door Moussa, aan zijn benen verlamd door polio.

 
Gift van medisch materiaal voor het 'centre médicale' van Dayoubsi
 
 
Sensibilisering rond familieplanning. Kinderen volgens je eigen middelen in functie van een betere toekomst, dat is onze boodschap!

 
Participatief sensibiliseringstheater rond 1001 maatschappelijk taboe's.


 
Traditioneel weefatelier
 
 
Houtbewerkingsatelier
 
 
 
Omdat een blogpost te kort is om overal uitgebreid op in te gaan, kies ik er een atelier uit dat mij (logischerwijze) heel nauw aan het hart ligt: het naai-atelier. Anderhalf jaar geleden gingen wij van start met een atelier waar 15 jongere jongens en meisjes tussen 14 en 18 een volwaardige naai-opleiding krijgen. Het leren van een goed 'métier' is immers zo belangrijk om een stabiele toekomst uit te kunnen bouwen, zeker voor jongeren die niet de kans kregen naar school te gaan.
 
 
De lesgeefster (in het rood) en de jongeren

 
Het leslokaal, met dank aan heel veel mensen in België die ons hun oude machines cadeau deden
 
 
 
Recyclage-atelier door mezelf

 
 
Ondertussen heeft de eerste lichting jongeren z'n tweede jaar opleiding achter de rug en gaan ze in september stage lopen bij couturiers in de hoofdstad.
Enkele weken geleden hielden ze een expositie/verkoop moment waarbij hun familie en vrienden uitgenodigd waren om te zien wat ze de voorbije 2 jaar gerealiseerd hadden. De foto's kwamen vandaag in m'n mailbox aan en overspoelden me met een zekere trots.
  
Onze droom werd realiteit. Niet veel mensen kunnen dat zeggen, dus ik noem mezelf  vol overtuiging 'a lucky one'.  En ik hoop dat dit ons project nog heel lang verder mag gaan ...
 
 
Wil je nog meer weten over ons project: word dan zeker lid van onze facebookgroep of neem contact op met mij via [email protected]
 
Wil je ons graag een (financieel) duwtje in de rug geven? Dat kan via rekeningnummer BE11 7350 1646 6948 (SOL vzw) met de vermelding 'Project NaagTaaba'. Vanaf 40euro, krijg je zelfs een fiscaal attest via onze partner-organisatie SOL vzw. 

Reacties

 1. Waauw Leen, dit is echt prachtig!! Wa een geweldig mooi initiatief!! En ik weet uit eigen ervaring wat erbij komt kijken om zo'n project op te zetten. Na m'n studies ben ik met Lode een half jaar in Zuid-Afrika gaan helpen om een gloednieuw daycare center op te zetten voor kinderen met een handicap, dat was met een VZW genaamd VZW dreamcatcher, die nu niet meer bestaat. Het project was toen echt in de allereerste beginstapjes, de nodenstudie was net afgerond... Nu draait het al 10 jaar en is het echt iets om trots op te zijn... Het is een hele boel werk maar geeft ook zoveel voldoening!! Echt supersuperknap!! Ik ga zeker eens kijken op de Facebookpagina want ben heel nieuwsgierig!! Ik wens jullie superveel succes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een ongelofelijk toeval. Toen ik voor het eerst naar Burkina vertrok was dat met Volens, en toen vertrok één van m'n mede-coöperanten (Karlien) naar Zuid-Afrika te werken. Als ik me niet vergis dan was dat in jullie project ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi initiatief, echt om trots op te zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw, om trots op te zijn. Heel mooi werk, Leen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw, indrukwekkend wat jullie op die tijd al gerealiseerd hebben!! Heel knap om te zien!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtig en hartverwarmend initiatief!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik ben nog altijd supertrots op mijn zus en schoonbroer

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig project! En dan moet men beseffen dat alles in Afrika juist iets moeilijker gaat!
  Als jullie van plan moesten zijn om ook een landbouwproject op te starten, kan Zaden voor voedsel jullie wel helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wat een gigantisch toeval, inderdaad! want dat zal idd ons project geweest zijn, Die Sterreweg, waar idd Karlien geweest is! Die zit nu in Myanmar trouwens :-) De wereld is klein!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat geweldig fantastisch om te lezen! Proficiat met jullie project, en nog super veel succes gewenst! Ik kan me goed voorstellen dat je ongelooflijk trots was toen je de foto's van al die zelfgemaakte kleren zag! En dat klaslokaal met al die prachtige naaimachines is ook een super zicht! Ik ben helemaal onder de indruk, echt geweldig wat jullie doen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts