Julia Sweaterdress: een kleine tutorial


Waw, hoe fijn was het om het jaar te starten met zoveel lieve en leuke complimentjes over de Julia Sweater Dress die ik voor de mooie dochter van mevrouw MamC maakte.

Tegelijkertijd met de complimentjes kwamen er ook heel wat mailtjes en pb's met allemaal dezelfde vraag: of het mogelijk was uit te leggen hoe ik van de Julia een sweaterdress maakte. Om deze dames, en misschien nog andere in de toekomst, een plezier te doen maak ik hieronder een kleine tutorial. Voorlopig op basis van mijn papieren patroondelen, maar heel binnenkort ook met foto's van het maakproces. Want eentje voor mezelf staat voor heel binnenkort ook op de planning.

Tutorial:

 

Basispatroon: Julia Sweater van Compagnie M


Stap 1: begin met het overnemen van het standaard deel van de Julia Sweater (deel 4)*. Het opnemen van je maten is heel belangrijk. Niet alleen om de juiste maat als basis te nemen voor de sweater maar ook omdat dit belangrijk is om je trui later aan te passen.
* Ikzelf gebruikte het patroon met naadwaarde inbegrepen.

Stap 2: Als eerste stap ga je het oorspronkelijke patroondeel verlengen. We doen dit loodrecht door de linker taillelijn gewoon naar onderen door te trekken (cf. foto 2). Om de juiste lengte te weten, laat je je best opmeten door iemand, en dit van de hals tot ergens net boven de knieën.
Wil je ook graag een boord onderaan? Dan trek je de lengte van de boord af van je opgemeten lengte. Voorzie wel 1 cm extra naadwaarde om de boord aan je jurk te zetten.

 
 
Stap 3: Breng nu een taille-lijn op het patroon aan. Deze lijn plaatste ik op ongeveer 2/3 tussen de onderkant van het patroon en de start van de buiging onder de okstel. Twijfel je of de taillelijn goed zit, houd het patroondeel dan even voor je om te checken.

Stap 4: Hetzelfde doe je met de heuplijn. Ik deed dit op 3,5 cm onder de onderste lijn van het oorspronkelijke patroondeel.
 

Stap 5: In deze stap brengen we de nieuwe taille en heupmaten op het patroon aan. Voor de heup neem je jouw heupwaarde en tel je er 1 of 2 cm bij. Daarna deel je dit getal door 4 en duidt dit aan op de heuplijn.
Ter verduidelijking: bij de jurk hierboven was de gemeten heupafmeting 83 cm. Ik nam dus 84 cm en deelde dit door 4 waardoor ik op 21 cm uitkwam. Omdat de heupwaarde groter was dan de breedte van het verlengde deel, kleefde ik er extra patroonpapier bij en trok van hieruit een nieuwe lijn loodrecht naar onderen.

Stap 6: Voor de taille neem je 10 cm extra dan je eigen taille. Ik deed dit om de jurk toch wat te tailleren maar het oorspronkelijke idee van de Julia (dwz een lossere trui) te bewaren. Deel de nieuwe taillewaarde door 4 en duidt dit aan op de taillelijn.
Ter verduidelijking: de gemeten taillemaat voor mijn Julia-sweaterdress was 62 cm. Met 10 cm extra kwam dit op 72 cm. De nieuwe taillelijn op het patroon werd dus 18 cm.

Stap 7: Vanuit het begin van de buiging bovenaan op het oorspronkelijke patroondeel (net onder de arm) teken je een vloeiende lijn waarbij je de punten van jouw taille en heup verbindt. Je hebt nu je aangepaste patroondeel. Dit is zowel voor het voor als het achterpand hetzelfde.

Stap 8: Naai nu je julia sweaterdress in elkaar zoals je de gewone Julia in elkaar zou naaien. Op het einde breng je de tailleband aan onderaan de jurk. Ik deed dit op basis van de tailleband van het appelen-en-eren shirt uit 'Zo Geknipt'.Veel succes!

* deze tutorial werd gebaseerd op mijn ervaringen bij het maken van de bovenstaande jurk. Heb je opmerkingen of verbeteringen? Ik hoor ze graag! (leencrombez@hotmail.com)
** Zelf een Julia-sweaterdress gemaakt? Deel dan zeker jouw link hieronder!!

 
 
Grote MERCI aan Catherine en haar dochter voor de bovenstaande foto's!

Reacties

 1. Leuk met die knoopjes helemaal onderaan nu :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super lief dat je het deelt. Onthouden voorals mijn dametje wat groter is ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jij bent vast en zeker niet de enige die dit niet enkel voor de dochter maar ook voor zichzelf gaat maken! Voor zo'n leuke uitleg lenen we onze foto's graag uit ;-) . Nogmaals dikke merci voor de premièrejurk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga misschien nog even wachten op een stap voor stap handleiding, of ik moet er wat wakkerder voor zijn misschien nog, maar deze ga ik zeker en vast ook proberen!

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts