Tintin en het kasteel van Willem de Veroveraar

Tijdens onze reis naar Normandië stonden, hoe kan het ook anders in een streek met zoveel geschiedenis, enkele kastelen op de planning. Een absolute topper voor mezelf was het bezoek aan het kasteel van Falaise, ook wel het kasteel van Willem de Veroveraar genoemd.


Waarom, vraag je je waarschijnlijk af. Wel, toen ik zelf nog in de lagere school zat, was ik een serieuze boekenworm. Eén van die vele boeken, 'prinses van de wind' van Johan Ballegeer, las ik echter keer en keer opnieuw. Het verhaal ging over Mathilde van Brugge/Vlaanderen die werkte aan het tapijt van Bayeux waarin de verovering van Engeland door haar man verteld werd.Dat Mathilde zelf aan het tapijt werkte, blijkt ondertussen achterhaald. Maar het verhaal bleef me wel altijd bij. En het kasteel waar haar man geboren was en waar zij tijdens haar leven ook zeker verbleven heeft, wou ik dus zeker wel gezien hebben.

Het kasteel voldeed volledig aan de verwachtigen: imposant en prachtig gelegen op de rotsen aan de rand van het massif armoricaine. Dat laatste was voor Oona, die hoogte- en dieptevrees heeft, best wel een grote uitdaging. Papa, of beter zijn bovenbeen, werd er haar grote vriend en de verhoopte 'fotoshoot' van haar tweede tintin, viel erdoor wel helemaal in het water. U zult het dus vooral met foto's van het prachtige kasteel moeten doen.Gelukkig was het kasteel wel heel interactief, en vergat Oona binnen soms wel haar grote angst. Bij aanvang van ons bezoek kregen we elk een ipad en moesten we in elke zaal op zoek naar een te scannen afbeelding. Hierdoor kregen we, via beelden op de ipad, een idee hoe de ruimte er indertijd helemaal ingekleed uitgezien heeft. Heel leuk, en verrassend ook, want de duistere middeleeuwen bleken veel kleurrijker dan wij hadden verwacht.


Oona luisterde naar Middeleeuwe muziek ('zo saai') en testte bijna de middeleeuwe 'toiletten' uit, maar bedacht zich. Ahja, want 'dat is toch maar koud aan je billen hoor, mama'.


 

Alhoewel Oona er bij tijden weinig van zag (lees: met haar ogen toe tegen de bil van papa geplakt), kon ze achteraf niet zwijgen over het mooie kasteel dat we hadden bezocht. Een aanrader dus, als je met kids in Normandië op reis bent.En de tintin? Die slaagde met glans. Meer nog, het is met voorsprong oona's favoriete broek. Al zou je dat op de onderstaande foto's niet zeggen (gniffel, gniffel).


 


Patroon: Tintinshort, Iris May Patterns

Stof: Onbekend stofje, gekocht bij babarum

Reacties

Populaire posts